top of page

Räntä en Loska

Wie had gedacht dat mijn eerste blog vol besneeuwde foto's ging staan? Ik alvast niet. Neem je er een tas warme thee bij, zet een leuk muziekje op en waan je in winterwonderland.


De ene dag is de andere niet


Dinsdag 14 september begon zoals een gewone herfstige dag wel vaker start; grijs, regenachtig en met een ambetante wind. Met dank aan de koffie kon ik de les "wildlife management en game animal ecology" bijwonen, perfect zoals een dinsdagochtend er voor mij in Finland er zou moeten uitzien. Tot plots tijdens het kijken van de les wat rumoer ontstaat onder de Erasmus studenten. Er wordt naar buiten gewezen en ja hoor, wonder boven wonder is het zowaar aan het sneeuwen! Voorlopig lijkt het bij smeltende sneeuw te blijven, maar ja zelfs smeltende sneeuw komen we in België in september niet tegen dus ik ben wel in mijn nopjes. De concentratie om naar les te kijken keldert en meer en meer begin ik naar buiten te kijken. Intussen vallen er talloze vlokken uit de lucht. Een snelle blik op het weerbericht leert me dat het nog tot de avond gaat (smeltende) sneeuwen. Ik hoef me met andere woorden niet te haasten en kan genieten van het rijkelijke middagmaal dat ik voor 2,70 euro in het restaurant van de universiteit kan eten. Tegen 14u heb ik afgesproken met 3 andere studenten om een wandelingetje rond het meer achter de campus te doen, zelfs naar Finse normen is 14 september voor voor sneeuw in Oulu!Creatieve explosie


De combinatie sneeuw, herfstkleuren en water is werkelijk fantastisch. Het sneeuwde zo hevig dat we soms met moeite de boven de overkant van het meer kunnen zien. Overigens zijn we niet de enigen die overvallen zijn door deze onverwachte sneeuwval. Talloze bomen gaan gebukt onder het gewicht van de eerste sneeuw ( en ik onder het gewicht van mijn rugzak).
Deze betoverende condities zorgen voor een ware creatieve explosie. Van impressionistisch tot minimalistisch, alles passeert de revue. Maar een echt speciale, opvallende foto maken is een echte uitdaging. Vaak vind ik het moeilijk om een echt onderwerp te vinden, iets waar de ogen van de kijker naar toe getrokken worden. Bij sommige foto's is dit niet nodig, als dit het geval is ben je er vaak in geslaagd om een goede abstractie van de werkelijkheid te maken.

Mijn zoektocht naar een onderwerp eindigt bij voorkeur bij een vogel als ik landschapsfoto's maak. Ik vind het een ontzettend leuke uitdaging om vogels in hun landschap weer te geven.

Gelukkig woon ik vlak bij een meer (tja, wie woont er in Finland niet vlak bij een meer) en is dit dus geen enkel probleem. Zowel zaagbekken, wilde zwanen, wilde eenden en brilduikers passeren de revue. Deze wandeling heeft mijn creatieve "ik" zeker aan het werken gebracht, ik kijk al uit naar de volgende sneeuw om met verse ideeën aan de slag te gaan! En eigenlijk moeten de echte herfstkleuren hier in Oulu nog echt beginnen... Het zijn drukke dagen, want ja, er moet natuurlijk ook nog naar de universiteit gegaan worden !Cursusje Fins


Oké dan even kort een cursusje Fins. Ik versta er voorlopig echt geen bal van maar de woorden toveren soms spontaan een glimlach op mijn gezicht. Maar bon, das is even het punt niet waarrond het hier draait. Het Fins heeft een heleboel woorden voor sneeuw. Räntä is de natte sneeuw en loska in de sneeuwbrij die dan op de grond licht ( je weet wel, de sneeuw die meer als modder aan voelt, in plaats van dat die kraakt). Lumi en Lunta staan dan weer voor de meer kwalitatieve "krakende" sneeuw. Heerlijk toch die verschillende woorden voor sneeuw? Intussen ben ik ook met met een cursus Fins begonnen, voorlopig zonder al te veel effect ;)
Ziezo, dit was dan de eerste blog uit Finland, een beetje onverwacht maar wel een toffe verrassing. Bij de volgende blog zal ik ook proberen wat foto's van achter de schermen te tonen, beloofd!

1 Comment


Lowie Tondeleir
Lowie Tondeleir
Oct 07, 2021

wow😎

Like
bottom of page