top of page

De Belgische Top 10

Aangezien we het einde van het jaar naderen is het weer tijd voor de talloze top 10 lijstjes. Aangezien mijn jaar ruwweg in twee delen valt op te splitsen - België en Finland – bestaat mijn fotografisch top10 lijstje uit twee delen. Een Belgische top 10 en een Finse top 10. Laten we beginnen met de Belgische top 10! De orde is trouwens chronologisch, de eerste foto hoeft dus niet de beste te zijn. Die keuze laat ik over aan jullie!


SNEEUW OP DE HEIDE


Naar Belgische normen hadden we een best goede winter in 2021. Het sneeuwde zowaar een paar keer en we kregen zelfs een week aan een stuk vriestemperaturen. Het is niets in vergelijking met wat ik nu meemaak in Finland, maar toch was het een leuke ervaring. Het was een van de eerste keren dat ik mijn geliefde Kalmthoutse Heide onder een wit laken kon fotograferen. Deze foto vertelt het ganse verhaal: de striemende wind en sneeuw in mijn gezicht. Pijnlijk en heerlijk tegelijkertijd!



SCHEMER UIL


Ergens begin maart ging ik samen met twee goede vrienden een weekendje wandelen in de Virion, één van de natuurpareltjes die België (nog) rijk is. Het doel van de trip was mossen zoeken en de uilen zien. De eerste uil die we te zien kregen was de dwerguil, dit is de kleinste uilensoort van Europa. De dwerguil kregen we in een veel te mistige ochtend te zien. Ondanks de (voor foto’s) iets te dichte mist was het een prachtige, unieke waarneming. We kregen zelfs de voortplanting te zien. De volgende nacht sliepen we aan de rand van een groeve. s’Avonds, wanneer de nacht het begon te winnen van de dag, klonk het machtige geluid van de oehoe, Europa’s grootste uilensoort. Na wat speurwerk kregen we een exemplaar in de schemering te zien. Op en top Belgische natuurbeleving!

En dan zwijg ik nog van de heerlijke Blauwe Chimay tijdens het wachten.



GLOW IN THE DARK BOSANEMOON


Mijn hart gaat altijd sneller slagen wanneer de voorjaarsbloeiers weer wat kleur brengen in de grauwe bossen. Als witte lichtjes doorprikken de bosanemonen de donkere bosbodem.



AVONDZANG


De Vinderhoutse Bossen is een, naar Belgische normen, vrij oud boscomplex vlakbij Gent. Als student biologie vormt dit de ideale plek om de studies even te vergeten. Vooral bij valavond kan je hier genieten van een heerlijke “stilte”. De ruis van de nabijgelegen snelweg moet je dan wel even vergeten. Op één van mijn ontsnappingspogingen tijdens de avond kon ik dit zingend roodborstje fotograferen. Simpel, maar daarom niet minder mooi. De krachtige zang van dit kleine vogeltje weerklinkt elke avond doorheen het bos.



TROPISCHE TOUCH IN GENT


De wetenschapscampus van de Universiteit Gent, beter bekend onder de naam “de Sterre”, doet bij menig natuurliefhebber en student biologie een belletje rinkelen. Bij deze laatste niet enkel vanwege de vele lesuren die we hier doorbrengen maar ook vanwege de vele zomeravonden vergezeld door een frisse pint.

Onder natuurliefhebbers is de Sterre vooral bekend van kalkrijke graslandrelicten met onder andere wasplaten (zeldzame paddenstoelsoorten) in de herfst en orchideeën in het late voorjaar. De meest algemene is deze Bijenorchis. Een tropisch uitziende plant die je tegenwoordig meer en meer in Vlaanderen ziet en dus ook op een drukbezochte campus kunt tegenkomen.



DE PARASIET


In juni ben ik, om de examenstress even te vergeten, met twee goede vrienden een weekendje gaan fietsen in de Gaume. Nog zo’n natuurparel die je in België kunt vinden. Vooral bekend omwille van vlinders en kalkminnende planten die je er kunt tegenkomen, maar je vind hier ook nog redelijk uitgestrekte loofbossen terug. Deze loofbossen zijn een goede plek voor het vogelnestje, een orchidee zonder bladgroen (vandaar de bruine kleur) die zijn mineralen uit schimmels haalt. De natuur kan toch wonderlijk in elkaar steken!



SLANGEN


Tijdens hetzelfde weekendje hadden we ook het enorme geluk om twee van de drie slangen soorten die België rijk is te zien. De gladde slang kroop al snel weg, maar de wat grotere ringslang bleef rustig verder dutten. De kans om met de macrolens wat meer abstractere foto’s te maken! De waarneming werd onder een heerlijk avondzonnetje, met een frisse pint en heerlijke pasta gevierd.



GLOW IN THE DARK WINTERGROEN


Ook deze foto komt van het Gaume weekendje, nog maar eens het bewijs dat het een succes was! Er moet natuurlijk ook geslapen worden. Tijdens het ophangen van mijn hangmat viel mijn oog op het wintergroen dat de bosbodem hier opfleurde. Dankzij de laatste stralen zonlicht, lichten deze sierlijke planten sprookjesachtig mooi op in het donker.

Slapen in een hangmat is trouwens een aanrader!


DE TOCH NIET ZO SAAIE NACHTVLINDER


Op het jaarlijke NWG kamp ( de Natuurstudie Werkgroep van de JNM) kwamen we een hele boel prachtige dieren en planten tegen. Het is moeilijk om er hier één uit te kiezen. Op de laatste dag kwam in een prachtig beekvalleitje in de bos van Annlier - een echte verborgen Belgische natuurparel - dit klein avondrood tegen. Ondanks de kleurenpracht is dit geen dagvlinder maar een nachtvlinder. Aangezien we dit diertje doorheen de dag vingen bleef het na het vrijlaten even rusten op de schors van een boom: een unieke kans om wat foto’s te maken!


WOELIG WATER


Op één van mijn laatste avonden struinen langsheen de Noordzeekust bij Cadzand begon ik wat weg te dromen bij het staren naar de golven. Je herkent het vast wel.

Ik begon wilde plannen te maken voor Finland en zat vol (hoge) verwachtingen; klaar om te vertrekken. Er waren dubbele gevoels aangezien ik mijn leven in België een jaartje moest achterlaten. Voor een bioloog en natuur(fotografie) liefhebber lijkt Finland soms wel de allures van walhalla te hebben. Maar is dat wel zo? Een korte, eerste impressie kunnen jullie in de volgende blog zien!



Comments


bottom of page